Banken voor mens, maatschappij en milieu

We willen bouwen aan een financiële sector die ten dienste staat van de hele samenleving in plaats van CEO's en topmanagers

  • Er zijn de voorbije tien jaar heel wat maatregelen genomen om de stabiliteit te vergroten, maar we moeten waakzaam blijven. De financiële toezichthouders moeten verdere stappen zetten om risico's te minimaliseren en een betere bescherming te voorzien als het toch fout loopt. De Basel-normen, een set van internationale bankenregels, mogen niet worden uitgehold onder druk van de bankenlobby.
  • We kiezen voor een divers bankenlandschap: klassieke banken, coöperatieve banken en op zijn minst één overheidsbank. Zo'n gevarieerde sector is veel beter bestand tegen schokken.
  • De financiële sector speelt een cruciale rol voor de transitie naar een duurzame samenleving. Om greenwashing tegen te gaan, voorzien we een wettelijk kader voor een betrouwbaar duurzaamheidslabel. Erkende onafhankelijke instellingen voeren de audits uit. Te veel financiële stromen gaan vandaag naar bedrijven die schadelijk zijn voor mens en milieu.